Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Vantaa /

Korso

Valokuitua Korson alueelle

Valokuitua Korson alueelle – kiinnostuksen kartoitus käynnissä!

Olemme Korson Lions Clubina LC/Vantaa Korson alkaneet edistämään internetyhteyksien parantamista alueellamme, kun tähän on tullut verkko-operaattorin taholta mahdollisuus. Ensisijaisesti pitäisi saada aikaan asukkaiden kiinnostuksen osoittaminen valokuituun, jotta seuraaviin vaiheisiin olisi mahdollisuus ja saataisiin riittävä liityntätiheys.  Kiinnostuksen osoittaminen on siksi tärkeää alueellisesti, koska kun on ollut yksittäisiä tapauksi halu saada kuituliittymä, niin operaattoreilla ei ole ollut perusteluja lähteä yksittäisiä kuituliittymiä rakentamaan ja tavallaan voi sanoa, että kuituliittymää ei ole saatu ns. ”rahallakaan”

 

Nopea netti – yhtä tärkeä kuin vesi ja sähkö

’’Kerran asennettu valokuitu riittää kaikkiin tulevaisuuden tietoliikennetarpeisiin’’

 

Elämme yhteiskunnassa, jossa tietoliikenne on jo yhtä tärkeä joka kodin peruspalvelu kuin vesi tai sähkö. Sähkölinjoja rakennettaessa moni sanoi, ettei koskaan tule tarvitsemaan sähköä – kuinka moni voi tänä päivänä elää ilman sitä? Valokuitu varmistaa kaikkien nykyisten ja tulevien digitaalisten

palveluiden käytön useiden vuosikymmenten ajaksi. Koulutusmahdollisuudet ja terveydenhoito ovat

avainasioita meidän jokaisen hyvinvoinnille ja menestykselle. Lähipalveluja viedään fyysisesti yhä kauemmas

meistä johtuen kovista taloudellisista paineista yhteiskunnassamme. Tulevaisuudessa yhä useammat terveyden- ja vanhustenhuollon sekä koulutuksen palvelut ovat saatavillasi suoraan kotonasi. Miltä tuntuisi olla kotona lääkärissä oman videolääkärin kanssa? Entä miltä tuntuisi ajatus istua yliopistoluennolla Lontoossa oman työpöydän äärestä kotoa? Mitä jos vierailisit lähimmäistesi luona siten, että voisit olla katseillasi seuraamassa heidän elämäänsä samalla tavalla kuin istuisit heidän olohuoneessaan? Voisiko kodinhoitaja olla tavoitettavissa lähes reaaliaikaisesti sen sijaan, että hän käy luonasi aina kerran viikossa? Onko sinulla huoli jäikö hellan levy päälle kotoa lähtiessäsi? Voisitko kenties laittaa kahvin tippumaan ennen kotiin paluutasi? Emme osaa edes vielä kuvitella miten digitaalisuus tulee vielä muuttamaan elämäämme ja yhteiskuntaamme lähitulevaisuudessa.

 

 

 

 

Mikä on valokuitu?

 

Valokuitu on lasista valmistettu johdin, jota pitkin tieto siirtyy laservalona.

Testattua teknologiaa: Valokuitu on ollut tiedonsiirron standardi pitkillä matkoilla yli 30 vuotta.

Valtava kapasiteetti: Toisin kuin kupariverkossa tai langattomissa ratkaisuissa, valokuidussa etäisyys ei rajoita nopeutta. Valokuidun kapasiteetti on valtava ja yhteen ainoaan kuituun mahtuisi kaikkien suomalaisten yhtäaikainen netin käyttö. Kuituliittymän maksiminopeuden määrittää kotiin asennettava päätelaite, ja jos nopeutta tarvitaan tulevaisuudessa lisää, riittää pelkkä päätelaitteen päivittäminen. Nykyiset yleisesti käytetyt päätelaitteet tukevat jo nopeuksia 1000 Mbps saakka.

 

Valokuitu on siis ylivoimaisesti paras tapa toteuttaa kiinteä tiedonsiirtoratkaisu. Sen tiedonsiirto-nopeutta (yleensä 100 Mbps - 1 Gbps) rajoittaa lähinnä siihen kytketyt laitteistot. Tulevaisuuden siirtonopeuksiin (yli 10 Gbps) päästään helposti, uusimalla pelkästään laitteistoa – ei valokuituverkkoa. Valokuidun avulla varmistetaan, että kodissasi on tulevaisuudessakin yhteys, jonka avulla saa käyttöön esim. uudenlaiset Internet-, televisio-, puhelin- ja terveyspalvelut.

 

Luotettava ja pitkäikäinen: Valokuituyhteys on paitsi huippunopea myös toimintavarma. Se ei johda sähköä, joten muut kaapelit tai yhteydet eivät häiritse tiedonsiirtoa. Valokuitu on pitkäikäinen sijoitus, jonka tiedetään kestävän ainakin 50 vuotta. Siksi sen hankinta vaikuttaa myös kodin arvoon asuntomarkkinoilla. Valokuitu on myös toimintavarma, sillä nettiyhteyden laatuun ei vaikuta yhtäaikaisten käyttäjien määrä tai sääolot.

 

Korson alueen internet yhteydet

Tällä hetkellä olemme, etenkin pientalojen osalta, Korson alueella Internet-yhteyksien suhteen vanhojen kuparisten puhelinkaapeliyhteyksien ja mobiiliverkon varassa. Vanhat kuparikaapelit mahdollistavat käytännössä vain 12-14 Mbps nopeuden.  Mobiiliverkko taasen jaetaan aina muiden käyttäjien kanssa.  Mikään ei osoita sitä, että datamäärän kasvu olisi pysähtymässä, vaan uudet palvelut tarvitsevat entistä enemmän kapasiteettia, joka tarkoittaa, että nykyiset ratkaisut eivät tyydytä tarpeitamme. Lisäksi on toivottavaa, että mobiilipalvelut ovat liikkuvan tarpeen käytössä.  Vertauksen tähän voi ottaa vanhan asian eli kun aikoinaan Imatran kosken voimalaitosta rakennettiin, niin joku totesi, että milloinkaan Suomessa ei tulla tarvitsemaan tuollaista määrää sähköä. Kuinka nyt on … moninkertainen määrä. Sama kehitys on tapahtunut ja tapahtumassa tietoliikenne ja tarvittavissa siirrettävissä datamäärissä.

 

Tähän liittyen ja toistaen, että valokuitu on maailman paras tietoliikenneyhteys ja myös välttämätön investointi pientalolle? Valokuidun kohdalla koko kapasiteetti tulee oman kotisi käyttöön!

 

Edistämme nyt LC Vantaa/Korson toimesta valokuituverkon saamista asuinalueellemme Avoin Kuitu – periaatteella. Tässä on sinulle pieni tietopaketti Avoimesta Kuidusta.

 

Mikä on Avoin Kuitu?

Avoin Kuitu -konsepti on edistyksellinen ratkaisu, joka mahdollistaa tulevaisuuden tietoturvalliset palvelut

koteihin asti valokuidun avulla. Palvelukonsepti tulee mahdollistamaan usean yhtäaikaisen palveluntarjoajan samaan kotitalouteen. Kodissa voi olla yhtä aikaa käytössä tarvittaessa kaksi eri internet yhteyttä (esim. työnantajan hankkima ja asiakkaan oma) tai muuta palvelua. Avoin Kuitu on valokuituliittymä, joka mahdollistaa kotiisi maailman parhaimman tietoliikenneyhteyden nyt ja tulevaisuudessa. Valokuitu onkin pientalolle pian samanlainen itsestäänselvyys kuin sähkö ja vesi. Avoin Kuitu on nimensä mukaisesti avoin valokuituverkko: Operaattori rakentaa verkkoa, mutta voit valita nettiliittymän ja muut palvelut haluamiltasi ja mukana olevilta palveluntarjoajilta. Et siis sitoudu vain yhteen palvelujen tarjoajaan, vaan käytössäsi on valikoima netti-, viihde- ja hyötypalveluita.

 

Yksi valokuitu riittää kodin kaikkiin tietoliikennetarpeisiin vähintään 50 vuodeksi. Se on sinulle kertainves­tointi, joka nostaa asuntosi arvoa. Valokuituliittymän hinta vaihtelee yleensä 2000–3000 euron välillä per kotitalous. Summan voi maksaa myös kuukausierissä.

 

Avoin Kuitu meidän asuinalueellemme? > kartoitus kiinnostuksesta Korson alueella

Avoin Kuitu toteutuu asuinalueellemme, kun noin puolet asukkaista sitoutuu hankkimaan valokuituliittymän. Mitä nopeammin meitä on riittävä määrä mukana, sen varmemmin valokuituverkko toteutuu jo ensi tai seuraavan vuoden aikana. Kiinnostuksen kartoitukseen käytämme Avoin Kuitu- sivuston työkalua. Kyseisen sivuston kautta voit käydä tarkistamassa oman alueesi nykyisen tilanteen ja ilmoittaa kiinnostuksesi saada valokuitu sekä ilmoittautua myös halutessasi alueesi kuitulähettilääksi.  Kerro siis kiinnostuksestasi heti osoitteessa .

 


Toivomme siis kaikkien asiasta kiinnostuneiden talouksien käyvän ilmaisemassa kiinnostuksensa ko. sivuston kautta! Vastaaminen ei ole tässä vaiheessa mihinkään sitova. Kun meitä kiinnostuneita on tarpeeksi, Sonera operaattorina määrittelee kuituliittymän hinnan asuinalueellemme. Päätös rakentamisesta tehdään, kun vähintään puolet alueen asukkaista on tehnyt Soneran kanssa sopimuksen valokuituliittymän hankkimisesta.

Osoittakaamme siis yhdessä kiinnostuksemme valokuituun, jotta kotiemme yhteydet kehittyisivät.

Lue lisää ja ilmoita kiinnostuksesi osoitteessa: ,

 

 

Lisätietoa valokuidusta ja toteutuneista valokuituhankkeista:

 

 

 Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin